O projekcie
Jak już wielokrotnie w działaniach Stowarzyszenia podkreślaliśmy w ostatnich latach powszechnym dla branży piekarskiej trendem jest spadek konsumpcji szeroko pojętych produktów piekarskich. Proces trwa od kilkunastu. Spadki te, na przestrzeni ostatniej dekady, sięgają nawet kilkudziesięciu procent.
Pobierz kartę zgłoszenia udziału
Jednocześnie zauważa się, że zmieniły się wymagania konsumenta. Obecnie klienci chcą lepszych produktów i większej ich różnorodności. Klient jest coraz bardziej świadomy. Poszukuje produktów o wysokiej jakości gwarantowanej certyfikatami, wie co to jest „czysta etykieta”, kupuje produkty wegańskie, bio, eko, całoziarnowe czy bezglutenowe. Środowisko piekarzy i wspierające branżę piekarską musi dostarczyć konsumentom wiarygodnych informacji i zapoznać zainteresowanych z problematyką systemów jakości żywności i znakowania z tym związanego.
Dodatkowym problemem jest obecna moda na odchudzanie czy też na dietę bezglutenową i tym samym dyskredytowanie walorów zdrowotnych pieczywa. Konsument najczęściej dociera do informacji błędnych i przyjmuje je bezkrytycznie. Należy wspomóc branżę piekarską
i dać piekarzom narzędzia do obrony faktu, że chleb i inne produkty zbożowe są bardzo ważnym elementem zbilansowanej diety i mają jedno z podstawowych miejsc w piramidzie żywieniowej.
Istnieje konieczność dostarczenia rzetelnej wiedzy dla konsumentów, którzy poszukują produktów na „swoją miarę i potrzeby” oraz chcą mieć pewność, że to co kupują jest wysokiej jakości jakiej poszukują. Należy także zauważyć, że producenci współcześni muszą sprostać wielu wyzwaniom i nadążyć za zmieniającymi się preferencjami konsumentów. Jest to problem wielopłaszczyznowy związany z nowymi technologiami oraz ze znajomością nowoczesnych narzędzi promocji i logistyki. W związku z powyższym w naszym nowym projekcie postanowiliśmy zająć się tematem promowania jakości pieczywa i wprowadzaniem na rynek nowych produktów i ich promocji.
Głównym punktem projektu jest organizacja konferencji dla branży piekarskiej, która odbędzie się 27 października 2022r. w Warszawie w hotelu Arche Geologiczna.
Zainteresowani udziałem w konferencji mogą się zgłaszać na załączonej karcie uczestnictwa. Udział jest bezpłatny, ale niestety liczba miejsc jest ograniczona. Na konferencję przygotowujemy także publikację skierowaną do piekarzy, a poruszającą opisane wyżej tematy. Serdecznie zapraszamy do udziału.
Do pobrania
Poniżej zamieszczamy program konferencji i kartę zgłoszeniową, po przesłaniu której na adres biuro@sitspoz.pl zagwarantują sobie państwo możliwość udziału w w/w konferencji:
Baza wiedzy
W ramach projektu przygotowaliśmy segment z informacjami dotyczącymi pieczywa. Zachęcamy do lektury:
Poszerzamy wiedzę o jakości pieczywa
Projekt finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Jakość w zakładzie przetwórstwa zbóż
Projekt finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Podsumowanie Konferencji Piekarskiej 2022
Projekt finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Dobiega końca realizacja zadania pt. ”Promocja wysokiej jakości pieczywa i przetworów zbożowych na rynku krajowym”.
Projekt finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
—
Projekt sfinansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych