O projekcie
Jednym z celów głównych strategii Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych jest edukacja konsumentów pod kątem spożywania jakościowych produktów zbożowych. Realizuje się go poprzez propagowanie zdrowej diety w oparciu o produkty zbożowe i uświadamianie konieczności uwzględniania przetworów zbożowych w każdym spożywanym posiłku.
Środowisko związane z przemysłem piekarskim od lat walczy ze szkodliwymi opiniami nt. spożywania pieczywa oraz odkłamuje informacje na temat wyolbrzymianej szkodliwości glutenu. Zauważalny spadek spożycia pieczywa oraz szerzona przez media społecznościowe propaganda antywęglowodanowa i antyglutenowa zobowiązują piekarzy do reagowania na te opinie.
Naszym obowiązkiem wobec producentów polskiego zboża, przetworów zbożowych oraz pieczywa jest przeprowadzenie szerokiej kampanii informacyjno-promocyjnej, która starałaby się nie tylko walczyć z niekorzystnymi trendami, ale niwelowałaby je i utrwalała zdecydowanie pozytywny wizerunek polskiego pieczywa i zboża w świadomości konsumentów. Należy przekonywać do spożywania pieczywa i różnorodnych przetworów zbożowych, jako źródła cennych składników żywieniowych i mających korzystny wpływ na procesy trawienne.
Sposób działania
Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego wychodząc naprzeciw powyższym celom opracowało projekt w wyniku którego powstanie film promujący spożycie pieczywa. Działania przewidziane w zadaniu: „Produkcja filmu promocyjnego pt. Pieczywo – smak, zdrowie, ekonomia” to nagranie filmu i jego dystrybucja poprzez ogólnodostępne media, powstanie strony internetowej na temat pieczywa i przetworów zbożowych skierowanej do konsumentów, druk ulotek informacyjnych o zaletach zdrowotnych pieczywa i produktów zbożowych i ich dystrybucja wśród konsumentów.
Mamy nadzieję, że realizacja opisanego projektu przyczyni się do uświadomienia konsumentom korzyści, jakie płyną z obecności pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie. Podkreślone zostaną zalety polskiego pieczywa, jako produktu o niepowtarzalnym smaku i jakości. Jesteśmy przekonani, że działania te podniosą zaufa- nie do polskich produktów piekarskich, jako wyrobów bezpiecznych i o znaczącej wartości odżywczej.
Propagujemy wiedzę
Realizując zadanie : Produkcja filmu promocyjnego pt. „Pieczywo -smak, zdrowie, ekonomia” sfinansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych postawiliśmy sobie za jeden z celów propagowanie wśród konsumentów wiedzy na temat prozdrowotnych walorów pieczywa. Poniżej przedstawiamy syntetyczne informacje potwierdzające tezę, że pieczywo powinno znaleźć się w naszej codziennej diecie.
Artykuły poszerzające wiedzę
O rodzajach chleba
Promując spożycie pieczywa w ramach projektu sfinansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych przygotowaliśmy artykuł pt. ” Chleb-jaki jest najzdrowszy a jaki najsmaczniejszy?”. Zachęcamy do lektury:
Chleb – Jaki jest najzdrowszy a jaki najsmaczniejszy?
O glutenie
W ostatnim okresie dużo mówi się na temat diety bezglutenowej. Poniżej przedstawiamy artykuł pt.: Prawdy i mity o glutenie”:
Film do obejrzenia
Zachęcamy do wyświetlenia filmu i zapoznania się z faktami dotyczącymi pieczywa:
—
Projekt finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.