Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego informuje o rozpoczęciu realizacji zadania:
„Warsztaty dla piekarzy: chleb, pasja i ewolucja. Światowe trendy dla pieczywa najwyższej jakości”.
Projekt finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Zadanie ma na celu promować surowce piekarskie wysokiej jakości oraz budować pozytywny wizerunek polskich produktów zbożowych wśród przetwórców i konsumentów. Miejscem warsztatów będzie Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia w Lublinie. W trakcie 2-dniowych warsztatów, uczestnicy wypieką następujące rodzaje pieczywa:
– ciabatta z ziarnami
– chleb pszenno – żytni z dodatkiem ziemniaków oraz cebuli
– chleb staropolski na kwasie żytnim
– chleb pełnoziarnisty żytni
– chleb pełne ziarno – bez dodatku mąki
– fougasse
– drożdżówki maślane
– focaccia
– bajgle
– bułki kubańskie
– croissanty klasyczne.
Każdy uczestnik otrzyma materiały szkoleniowe w postaci zestawu płyt dvd i materiałów dotyczących użytych surowców oraz receptur, fartuch ochronny, oraz na zakończenie certyfikat uczestnictwa. Do projektu zapraszamy piekarzy po szkołach zawodowych, niewykwalifikowanych pracowników, którzy wykonują zawód piekarza lub pomocnika piekarza, piekarzy produkujących w ramach małej produkcji spożywczej oraz nauczycieli zawodu piekarz.
Uczestnictwo w warsztatach jest bezpłatne, natomiast koszty dojazdu i pobytu uczestników w miejscu szkolenia nie będą przez nas refundowane.
Kolejne informacje już wkrótce !