Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego informuje o rozpoczęciu realizacji zadania: „Warsztaty dla piekarzy: początek to tradycja.”.
Projekt finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Celem projektu jest promocja spożycia przetworów zbożowych a zwłaszcza pieczywa.
Warsztaty są kontynuacją poprzednich cykli spotkań z roku 2019 – 2021, kiedy piekliśmy chleb pszenny i żytni, ze zbóż pradawnych, pieczywo drobne i pieczywo wymagające wyższych umiejętności warsztatowych. Potrzeba przygotowania tego projektu oparła się o opinie niektórych uczestników poprzednich warsztatów, iż nie są oni w stanie nadążyć za szybkim tokiem warsztatów i dużą ilością, nowej dla nich, wiedzy. Te warsztaty przeznaczone są zatem dla mniej doświadczonych, młodych piekarzy.
Miejscem warsztatów będzie Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia w Lublinie. W trakcie 2-dniowych, spokojnych warsztatów, uczestnicy wypieką następujące rodzaje pieczywa:
– bagietki pszenne (chłodna fermentacja)
– chleb wiejski na bazie maślanki, na kwasie pszennym
– di-croissanty
– chleb żytni z uwzględnieniem 3-fazowej metody prowadzenia kwasów
– pieczywo wiedeńskie słone z dodatkiem przypraw
– chleb staropolski pszenno – żytni metodą 3-fazową.
Każdy uczestnik ułoży samodzielnie wystawkę upieczonego pieczywa.
Każdy uczestnik otrzyma materiały szkoleniowe oraz na zakończenie certyfikat uczestnictwa.
Do projektu zapraszamy młodych (do 30 lat) przetwórców: piekarzy i gastronomików z terenu całej Polski.
Uczestnictwo w warsztatach jest bezpłatne, natomiast koszty dojazdu i pobytu uczestników w miejscu szkolenia nie będą przez nas refundowane.
W przypadku dużej ilości zgłoszeń zastrzegamy sobie prawo wyboru uczestników.
Kolejne informacje już wkrótce !
„Warsztaty dla piekarzy: początek to tradycja”. Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.