Promocja drożdżówki o obniżonej zawartości cukru i zdrowego żywienia wśród dzieci i młodzieży przedszkolnych i wczesnoszkolnych
Jak powszechnie wiadomo nasze małe pociechy chętnie sięgają po różne słodkości. Nie zawsze jednak idzie to w parze ze zdrowym odżywianiem….
Drożdżówka Radziwiłłówka® to produkt, który powstał z myślą o naszych dzieciach, jej smak niczym nie odstaje od tradycyjnej drożdżówki a jej szczególną zaletą jest obniżona zawartość cukru, tłuszczu oraz soli!
Drożdżówka Radziwiłłówka® może być sprzedawana dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty, ponieważ spełnia wymagania aktualnego rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty. Drożdżówka wykonana zgodnie z recepturą, nie przekracza 15 g cukru, 10 g tłuszczu oraz 0,45 g sodu (1,2 g soli) w 100 g wyrobu gotowego. Drożdżówki dostępne są z dwoma nadzieniami: jabłko-białe winogrono, jagoda-białe winogrono.
O projekcie
Rewolucja w sklepikach i stołówkach szkolnych, którą zafundowano dzieciom w 2015 r., podważyła zaufanie rodziców do instytucji stanowiących prawo o bezpieczeństwie żywności i do rozsądku urzędników. Między innymi zakazano w szkołach sprzedaży drożdżówek i słodzenia potraw, a proceder ten został obłożony karami do 5 tysięcy złotych.
Odpowiedzią na tę sytuację była decyzja Ministra Zdrowia Konstantego Radziwiłła (podjęta na wniosek Minister Edukacji Narodowej Anny Zalewskiej) o złagodzeniu obowiązujących obostrzeń prawnych, m.in. poprzez dopuszczenie stosowania ograniczonej zawartości cukru.
Powstała inicjatywa powołania Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Zarządzie Głównym Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów
i Techników Przemysłu Spożywczego, której zadaniem miało być m.in. opracowanie receptury drożdżówki spełniającej kryteria zdrowotne – niższa zawartość cukru i zadowalające cechy smakowe – dzięki wykorzystaniu składników prozdrowotnych oraz produkcja z wykorzystaniem stosownych koncentratów odpowiedniej mąki i wsadu owocowego.
Uzyskano innowacyjny produkt, opracowany przez zespół prof. dr hab. Danuty Kołożyn-Krajewskiej z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, przewodniczącej RPŻP, który w postaci koncentratu został, po drobnych korektach technologicznych, wdrożony do produkcji przemysłowej przez firmę AKO S.A. z Bydgoszczy; wykorzystano nadzienie owocowe firmy ZENTIS Sp. z o. o. z Siedlec. Badania sensoryczne i degustacje wśród dzieci potwierdziły trafność doboru surowców i doskonały smak, akceptowany przez dzieci, a badania wartości odżywczej i cech nowego produktu wskazały, że jest to wyrób, który bez wątpienia można zaliczyć do grupy produktów prozdrowotnych (funkcjonalnych), dynamicznie rozwijających się na światowym rynku żywnościowym.
Wartość odżywcza w 100 g produktu | Zwykła Drożdżówka z nadzieniem | Drożdżówka Radziwiłłówka |
---|---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 1343 | 1156 |
Wartość energetyczna (kcal) | 321 | 276 |
Tłuszcz (g) – w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) |
8,5 3,1 |
5,4 0,7 |
Węglowodany (g) – w tym cukry (g) |
55 22 |
51 13 |
Błonnik (g) | 1,3 | 1,8 |
Błonnik (g) | 6,8 | 6,5 |
Sól (g) | 0,45 | 0,33 |
Radziwiłłówka w mediach:
- http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/radziwillowka-smaczna-i-rzeczywiscie-zdrowa,221799.html
- http://www.portalspozywczy.pl/zboza/wiadomosci/drozdzowka-radziwillowka-dociera-na-rynek-sklepikow-szkolnych,135889.html
- http://www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/drozdzowka-radziwillowka-w-szkolnych-sklepikach-zdrowa-slodka-bulka/mfyvv84
- http://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/drozdzowka_radziwillowka_o_smaku_jablka_pomoze_polskim_sadownikom,8189.html
- http://www.rp.pl/Przemysl-spozywczy/310199945-Radziwillowka—zdrowa-drozdzowka—gotowa-by-wejsc-do-szkol.html
- https://bydgoszcz.tvp.pl/28646117/drozdzowki-radziwillowki-wchodza-do-szkol
- http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/Radziwillowki-klepniete-Od-2017-r-do-szkol-wejda-zdrowsze-wersje-drozdzowek-3639.html
- http://www.arr.gov.pl/125-o-nas/aktualnoci/5464-drozdzowka-radziwillowka
Akcja „Lato w Mieście”
W lipcu 2018r. w ramach działania dofinansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych ”Promocja drożdżówki o obniżonej zawartości cukru i zdrowego żywienia wśród dzieci i młodzieży przedszkolnych i wczesnoszkolnych” na terenie miasta Warszawy w ramach akcji lato w mieście dostarczono drożdżówki do szkół.