Do rodzaju pszenica (Triticum) należy ponad 20 gatunków, z których obecnie w uprawie dominują dwa gatunki: pszenica zwyczajna (T. aestivum), nazywana pszenicą chlebową oraz pszenica twarda (T. durum), nazywana pszenicą makaronową.
Pszenica zwyczajna (Triticum aestivum) jest obecnie uprawiana na wszystkich kontynentach, z wyjątkiem Antarktydy. Najwięcej pszenicy produkuje się w Chinach, Indiach i USA. Jest to zboże o dużych wymaganiach siedliskowych. W wyniku uprawy typu monokultury plony już w pierwszym roku mogą być niższe o 30-50%, dlatego na danym polu pszenica nie powinna być uprawiana częściej niż co 3-4 lata.
Pszenica durum (Triticum durum) jest uprawiana głównie w Afryce Północnej, południowej Europie, Turcji, Syrii, USA i Kanadzie – jako odmiany w większości jare. Ziarna tych odmian mają dobrą jakość, ale dają słabe plony. Makaron z pszenicy durum ma naturalny, bursztynowy kolor. Oprócz makaronów, z pszenicy durum wytwarza się kaszki – semolinę i kuskus.
„Warsztaty dla piekarzy: bagietka, bułka, czekadełko. Światowe trendy dla pieczywa najwyższej jakości”. Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
W ramach wątku „wiedzy nigdy za wiele…” prezentujemy m.in. fragmenty i skróty z materiałów warsztatowych, które otrzyma każdy uczestnik projektu. Powyższe opracowanie jest autorstwa pani dr hab. Grażyny Cacak-Pietrzak z Zakładu Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż SGGW w Warszawie.