Pszenica kamut

Pszenica kamut (Triticum turanicum) znana jako pszenica King Tut’s lub Khorasan to dawny, antyczny gatunek pszenicy. Od 1990 roku nazwa kamut® stanowi zastrzeżony znak towarowy umieszczany na produktach z tej pszenicy. Brakuje informacji kiedy i dlaczego jej uprawa została zaniechana na wiele stuleci. Według współczesnej legendy, ponowną uprawę pszenicy kamut zapoczątkował amerykański lotnik, który podczas II wojny światowej w pobliżu Dashare natrafił na starożytny grobowiec, znalazł tam kilka nasion tego zboża i dał do wysiania rolnikowi.

Długotrwała izolacja od nowoczesnych metod hodowli zbóż pozwoliła zachować pierwotne cechy tego gatunku. Obecnie kamut jest uprawiany głównie w Stanach Zjednoczonych, w Europie wysiewa się go na ograniczonym obszarze w Austrii. Kamut, podobne jak inne stare zboża – samopsza, płaskurka, czy orkisz, jest dobrze przystosowany do uprawy w warunkach ekologicznych.

Mąka z pszenicy kamut jest stosowana do wypieku pieczywa oraz ciast, można z niej przyrządzić naleśniki, ciasto na pizzę. Jest także dobrym surowcem do produkcji makaronów. Z ziarna wytwarza się kaszę oraz płatki.

 

„Warsztaty dla piekarzy: żyto, zboża pradawne i bezglutenowe. Światowe trendy dla pieczywa najwyższej jakości.“
Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

W ramach wątku Czy wiesz, że… Prezentujemy fragmenty i skróty z materiałów warsztatowych, które otrzyma każdy uczestnik projektu. Powyższe opracowanie jest autorstwa pani dr hab. Grażyny Cacak-Pietrzak z Zakładu Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż SGGW w Warszawie.