Miłka abisyńska (Eragrostis tef), nazywana również teff lub trawą abisyńską, jest zbożem tropikalnym pochodzącym z Etiopii. Roślina ta jest odporna na choroby, może być wysiewana zarówno na glebach suchych, jak i wilgotnych, ale jest ciepłolubna i nie toleruje mrozów. Dobrze plonuje. Obecnie komercyjna uprawa miłki abisyńskiej prowadzona jest w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Australii na glebach przeznaczonych do uprawy pszenicy. Jest ona także nadal uprawiana w Etiopii, stanowiąc tam jedno z ważniejszych źródeł pożywienia.
Z ziarna miłki abisyńskiej otrzymuje się mąkę, z której można przygotować chleb, bułki, ciastka, makarony. Mąka z miłki abisyńskiej mimo, że jest bezglutenowa, używana jest do produkcji dobrej jakości zakwaszonego chleba, który długo zachowuje świeżość. W sprzedaży są także płatki z ziarna miłki abisyńskiej oraz różne produkty z jego dodatkiem (np. wafle ryżowe z nasionami miłki). Wyrabia się z niej także potrawę o nazwie yndżera, rodzaj płaskiego pieczywa na zakwasie chlebowym, będącego tradycyjną potrawą w Etiopii i Erytrei. Yndżera ma formę wilgotnych, cienkich naleśników, z jednej strony gładkich a z drugiej porowatych, o lekko gąbczastej teksturze, zwykle o średnicy do 50 cm. Spożywa się je na zimno z różnymi gulaszami i sałatkami.
„Warsztaty dla piekarzy: żyto, zboża pradawne i bezglutenowe. Światowe trendy dla pieczywa najwyższej jakości.“
Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
W ramach wątku Czy wiesz, że… Prezentujemy fragmenty i skróty z materiałów warsztatowych, które otrzyma każdy uczestnik projektu. Powyższe opracowanie jest autorstwa pani dr hab. Grażyny Cacak-Pietrzak z Zakładu Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż SGGW w Warszawie.