26 stycznia tego roku ogłosiliśmy konkurs dotyczący wytłumaczenia, czym jest czekadełko. Czekaliśmy na zabawne i poprawne merytorycznie opisy tego pieczywa. Jako pierwsza odpowiedź konkursową przysłała pani Anna (album wysłany!):
„Uwielbiam czekadełka, bułeczki lub chlebek. Najczęściej wypiekany na miejscu lub u zaprzyjaźnionego piekarza.
Często taka niespodzianka przed głównym posiłkiem jest tematyczne związana z miejscem w którym jemy.
Do pieczywa dodaje się przeróżne omasty, smalczyki i inne niespodzianki.”
Dodatkowo, uhonorowaliśmy odpowiedź pana Piotra (album wysłany!):
„Czekadełko to przekąska podawana w restauracji w oczekiwaniu na zamówione danie. Na pieczywo do czekadełka powinno stosować się specjalne formy wypiekowe o przekroju 5×5, umożliwiają one uzyskanie unikalnych kanapek, małych ale ze skórką jak w normalnym chlebie. W skórce kryje się aromat, dlatego procentowo duży udział skórki do miękiszu sprawia że takie czekadełko ma wyjątkowy smak.”
Obie odpowiedzi idealnie trafiły w sedno konkursu. Przekażemy powyższe opisy pieczywa wszystkim zainteresowanym, którzy pytają nas o znaczenie tytułu projektu.
„Warsztaty dla piekarzy: bagietka, bułka, czekadełko. Światowe trendy dla pieczywa najwyższej jakości”.“ Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.