1. Wersja soft konkursu
Miła nagroda dla osoby, która poprawnie oceni proces technologiczny opisany w poniższym wierszu Leopolda Staffa oraz napisze, co się od tamtej pory zmieniło w pieczeniu chleba 😊 Oczekujemy ładnej polszczyzny i czterech zdań. Zwycięzca zostanie wybrany komisyjnie.
2. Wersja hard konkursu
Za przysłanie do nas nagrania swojej recytacji tego pięknego wiersza, każdego czeka miła nagroda pocieszenia 😉
Zakończenie konkursu – 30. września 2022 roku.
Odpowiedzi proszę przesyłać na adres: szkolenia@sitspoz.pl. Z konkursu wyłączeni są pracownicy SITSpoż. i osoby współpracujące z nami w projekcie (dotyczy wersji soft 😊).
„Chleb”
Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,
Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,
Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży
Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta.
Gdy, wedle doświadczenia niechybnych probierzy,
Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta,
Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta,
Kędy cierpliwie pory wypieku doleży.
I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki,
W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie,
Skąd roztaczając zapach kuszący i miły
Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki,
Brunatne i okrągłe – ku piekarki chlubie –
Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły.
—
„Warsztaty dla piekarzy: początek to tradycja”. Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.