Pszenica (Triticum) należy obecnie do jednych z najważniejszych roślin zbożowych. Udomowienie pszenicy nastąpiło prawdopodobnie na Bliskim Wschodzie już około 7 tysięcy lat p.n.e., jest ona drugim po jęczmieniu, najstarszym zbożem uprawnym. (…). Do rodzaju pszenica (Triticum) należy ponad 20 gatunków, z których obecnie w uprawie dominują dwa gatunki: pszenica zwyczajna (T. aestivum), nazywana pszenicą chlebową oraz pszenica twarda (T. durum), nazywana pszenicą makaronową. Uprawiane są również, ale na niewielkich areałach takie gatunki pszenicy, jak: orkisz (T. spelta), płaskurka (T.diccocum), samopsza (T. monococcum) oraz kamut (T. turanicum).
Konkurs!
Na poniższym zdjęciu (zdjęcie Autorki tekstu) są widoczne przekroje chlebów z różnych gatunków pszenicy. Za poprawne określenie gatunku pszenicy na zdjęciu oznaczonym symbolem „15” dla pierwszej osoby, która udzieli poprawnej odpowiedzi przeznaczona jest miła nagroda (unikalny i już praktycznie nieosiągalny album „Malarska opowieść o polskim chlebie“). Termin zakończenia konkursu: 15.02.2021 r.
Odpowiedzi proszę przesyłać na adres: szkolenia@sitspoz.pl. Z konkursu wyłączeni są pracownicy SITSpoż. i osoby współpracujące z nami w projekcie.
„Warsztaty dla piekarzy: bagietka, bułka, czekadełko. Światowe trendy dla pieczywa najwyższej jakości”. Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
W ramach wątku „wiedzy nigdy za wiele…” prezentujemy m.in. fragmenty i skróty z materiałów warsztatowych, które otrzyma każdy uczestnik projektu. Powyższe opracowanie jest autorstwa pani dr hab. Grażyny Cacak-Pietrzak z Zakładu Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż SGGW w Warszawie.