Otwieramy Wszechnicę - Akademię IFS! Dowiedz się więcej:

Bagietka pszenna

Fot. Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia

Pieczemy bagietki pszenne, prowadząc ciasto metodą I fazową z zastosowaniem chłodnej fermentacji. Jakie to wydaje się być proste….

Ciasto:

Mąka pszenna typ 500      1080 g
Woda                                    720 g
Sól                                          24 g
Drożdże                                 14,4 g

Razem:   1838,4 g

Wykonanie

Przygotowanie ciasta:

Mąkę, wodę, sól oraz drożdże miesimy do uzyskania postrzępionej struktury. Tak wymieszane składniki odstawiamy do leżakowania na czas do 30 minut. Temperatura ciasta 24-25 °C.
Ciasto wkładamy na 12-14 godzin do lodówki, temperatura 3-4 °C.

Po tym czasie ciasto dzielimy na kęsy o wadze 350 gramów.

Rozrost:

Fermentacja bagietek w zależności od zmęczenia ciasta podczas formowania trwa 30-45 minut.

Wypiek:

Wypiek w temperaturze 245°C przez 20-24 minuty.

Smacznego!

Warsztaty dla piekarzy: początek to tradycja”. Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.