Pieczemy bagietki pszenne, prowadząc ciasto metodą I fazową z zastosowaniem chłodnej fermentacji. Jakie to wydaje się być proste….
Ciasto:
Mąka pszenna typ 500 1080 g
Woda 720 g
Sól 24 g
Drożdże 14,4 g
Razem: 1838,4 g
Wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, wodę, sól oraz drożdże miesimy do uzyskania postrzępionej struktury. Tak wymieszane składniki odstawiamy do leżakowania na czas do 30 minut. Temperatura ciasta 24-25 °C.
Ciasto wkładamy na 12-14 godzin do lodówki, temperatura 3-4 °C.
Po tym czasie ciasto dzielimy na kęsy o wadze 350 gramów.
Rozrost:
Fermentacja bagietek w zależności od zmęczenia ciasta podczas formowania trwa 30-45 minut.
Wypiek:
Wypiek w temperaturze 245°C przez 20-24 minuty.
Smacznego!
—
„Warsztaty dla piekarzy: początek to tradycja”. Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.