Obecnie w światowej gospodarce zbożowej dominujące znaczenie mają trzy rodzaje zbóż: kukurydza, pszenica i ryż, których zbiory w 2017 roku wyniosły odpowiednio: 1 135, 772 i 770 mln ton (tab. 1). W Polsce od wielu lat zbożem dominującym zarówno pod względem areału uprawy, jak i wielkości zbiorów ziarna jest pszenica, w 2017 roku zbiory pszenicy wyniosły 9,6 mln ton (tabela).
Tabela. Zbiory zbóż na świecie i w Polsce w 2017 roku
Rodzaj zboża |
Zbiory zbóż (mln ton) |
|
świat |
Polska |
|
Kukurydza |
1 135 |
4,0 |
Pszenica |
772 |
9,6 |
Ryż |
770 |
– |
Jęczmień |
147 |
3,8 |
Sorgo |
57,6 |
– |
Proso |
28,5 |
0,1 |
Owies |
25,9 |
1,5 |
Żyto |
13,7 |
2,7 |
—
„Warsztaty dla piekarzy: bagietka, bułka, czekadełko. Światowe trendy dla pieczywa najwyższej jakości”.
Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
W ramach wątku „wiedzy nigdy za wiele…” prezentujemy m.in. fragmenty i skróty z materiałów warsztatowych, które otrzyma każdy uczestnik projektu. Powyższe opracowanie jest autorstwa pani dr hab. Grażyny Cacak-Pietrzak z Zakładu Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż SGGW w Warszawie.