Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego informuje o rozpoczęciu realizacji zadania:
„Warsztaty dla piekarzy: bagietka, bułka, czekadełko. Światowe trendy dla pieczywa najwyższej jakości”.
Projekt finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Zadanie ma na celu promować surowce piekarskie wysokiej jakości oraz budować pozytywny wizerunek polskich produktów zbożowych wśród przetwórców i konsumentów. Udział w warsztatach to szansa dla młodych piekarzy na odkrycie nowych możliwości powiększenia sprzedaży, jakie może przynieść zastosowanie innowacyjnych, światowych technologii produkcji pieczywa oraz najwyższej jakości surowców piekarskich.
Miejscem warsztatów będzie Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia w Lublinie. Pod okiem samego Wiesława Kuci, w trakcie 2-dniowych warsztatów, uczestnicy wypieką:
– bajgle metodą II fazową
– bułki kubańskie – kanapka
– bułki hamburger
– bagietki orkiszowe kanapkowe
– ciabaty
– bułki wieloziarniste
– focaccia
– brioszki
– chleb bezglutenowy na drożdżach
– bułki solanki precle.
Każdy uczestnik otrzyma materiały szkoleniowe w postaci zestawu płyt dvd i materiałów dotyczących użytych surowców oraz receptur, fartuch ochronny, oraz na zakończenie certyfikat uczestnictwa. Do projektu zapraszamy młodych ludzi w wieku od 18 do 30 lat:
piekarzy po szkołach zawodowych, niewykwalifikowanych pracowników, którzy wykonują zawód piekarza lub pomocnika piekarza, pracowników kuchni restauracyjnych, gdzie piecze się pieczywo pod potrzeby własne oraz piekarzy produkujących w ramach małej produkcji spożywczej.
Uczestnictwo w warsztatach jest bezpłatne, natomiast koszty dojazdu i pobytu uczestników w miejscu szkolenia nie będą przez nas refundowane.
Kolejne informacje już wkrótce!