Ważny artykuł

 

Organizujemy szkolenia z zakresu prawa żywnościowego i znakowania produktów spożywczych,  wymagań systemów jakości (BRC, IFS, AIB, HACCP) oraz GHP i GMP, na uprawnienia energetyczne dla dozoru (D) i eksploatacji (E), zakończone egzaminem i inne: 
- otwarte lub w siedzibie Zleceniodawcy.

 

Wykonujemy wyceny majątkowe, opracowania i ekspertyzy z zakresu technologii, badania zdolności produkcyjnej zakładów, elaboraty odszkodowawcze oraz wyceny majątkowe dla obiektów znacjonalizowanych z naruszeniem prawa, zwracanych właścicielom.

 

 

OSIĄGNIĘCIA

 
 
 
 
Naszą witrynę przegląda teraz 51 gości 
 
 
Konferencja Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej

W grudniu 2015r. minie rok od wejścia w życie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Od tego czasu zostało opracowanych szereg dokumentów zawierających wytyczne jak stosować przepisy rozporządzenia w praktyce, ale wciąż pojawiają się wątpliwości jak powinno wyglądać prawidłowe oznakowanie produktu. Celem konferencji jest podsumowanie rocznych doświadczeń we wdrażaniu nowych przepisów oraz poinformowanie uczestników o nowych uregulowaniach, wytycznych i interpretacjach obowiązujących wymagań.


PROGRAM KONFERENCJI w dniu 18 LISTOPADA 2015 r. (środa)

godz. 11.00 - 16.00 Warszawa, ul. Czackiego 3/5)

sala konferencyjna, III piętro

Nowości w przepisach UE dotyczących znakowania żywności€“ aktualne prace Komisji Europejskiej.

Wykładowca: Bożena Pławska, Starszy Specjalista, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Departament Rynków Rolnych


Znakowanie środków spożywczych w zakresie wartości odżywczej

Wykładowca: Barbara Ratkovska, Ekspert, Główny Inspektorat Sanitarny, Departament Żywności Prozdrowotnej


Znakowanie środków spożywczych w zakresie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów€“ wytyczne Komisji Europejskiej

Wykładowca: Joanna Gajda - Wyrębek, Ekspert, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego- PZH, Zakład Bezpieczeństwa Żywności


Znakowanie żywności z punktu widzenia organów urzędowej kontroli żywności

Wykładowca: Dorota Balińska - Hajduk, Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej IJHARS, Karolina Raszewska - Romańczuk, St. Specjalista - Biuro Jakości Handlowej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych


Podsumowanie

Adam Bogacz: Przewodniczący Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej


godz. 11.00 - 16.00


Stoiska wystawiennicze sponsorów konferencji - spotkania indywidualne

W załączeniu karta zgłoszenia .

 
Posiedzenie kierownictwa Europejskiej organizacji producentów drożdży „COFALEC” w Polsce

W dniu 22 kwietnia 2015 roku w siedzibie Stowarzyszenia Naukowo – Technicznego Inżynierów i Techników przemysłu Spożywczego odbyło się spotkanie członków Krajowej Rady Drożdżownictwa oraz zaproszonych gości z Brukseli , Francji oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Więcej…
 
Najlepsze produkty spożywcze Kujaw i Pomorza

Szynka pieczona” bydgoskiego Drobexu oraz „Czernina z kluskami” z Zajazdu Staropolskiego w toruńskim Hotelu Gromada, to najlepsze produkty spożywcze z naszego regionu w 2014 roku. Wyniki ogłoszonego przez Urząd Marszałkowski konkursu na najlepsze kujawsko-pomorskie smaki poznaliśmy 26 listopada, podczas gali w Przysieku.
Celem dorocznego konkursu jest wyłonienie i wypromowanie najlepszych produktów spożywczych wytworzonych w województwie kujawsko-pomorskim, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych oraz rozwijanie pomysłowości i inicjatyw specjalistów z zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej i gastronomicznej regionu. Konkurs przyczynia się również do zachowania i kultywowania dziedzictwa kulinarnego Pomorza i Kujaw.

Przeprowadzony został w dwóch kategoriach:
•    zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego
•    restauracje.


Zgłoszenia do udziału w konkursie trwały od 15 października do 14 listopada. Udział w rywalizacji wzięło 11 zakładów przetwórczych z 18 produktami oraz 8 restauracji, w tym 3 warsztaty szkół gastronomicznych z 13 produktami.

Do konkursu zgłaszane są produkty odpowiadające standardom europejskim i charakteryzujące się najwyższą jakością. Konkurs zwraca uwagę konsumentom na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na sklepowych półkach.  Nagrody za zajęcie czołowych lokat maja formę statuetek. Nagrodą dla zwycięzcy konkursu jest również możliwość ekspozycji nagrodzonego produktu na stoisku promocyjnym województwa kujawsko-pomorskiego podczas Targów Grüne Woche 2014 w Berlinie. Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbyło się podczas wystawy zgłoszonych do oceny produktów w czwartek (26 listopada) w Centrum Konferencyjnym Daglezja w Przysieku.

Konkurs realizuje działający w strukturze Urzędu Marszałkowskiego Sekretariat Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Kujawsko-Pomorskiego we współpracy ze Stowarzyszeniem Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Jego organizacja jest dofinansowana ze środków pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013.

 
Relacja z VIII Ogólnopolskiej Wystawy i Konferencji Piekarsko-Ciastkarskiej

W dniu 05 listopada br. w gmachu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się VIII Ogólnopolska Konferencja Piekarska pt.  Cenimy zdrowie -€“ stawiamy na żyto"€, która poświęcona była wykorzystaniu żyta w piekarstwie i cukiernictwie, z uwzględnieniem aspektów technologicznych, zdrowotnych i marketingowych. Organizatorami konferencji byli: Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, redakcja "Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego"€, Rada Gospodarki Żywnościowej oraz Krajowa Rada Drożdżownictwa.

Jak co roku imprezami towarzyszącymi była wystawa piekarsko-cukiernicza i podsumowanie wyników VIII Ogólnopolskiego Konkursu na najlepsze wyroby. Otwarcia konferencji dokonali Podsekretarz Stanu MRiRW Tadeusz Nalewajk oraz Prezes ZG SITSpoż i Przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej Bronisław Wesołowski. Wśród wielu zaproszonych znamienitych gości swoją obecnością zaszczycili nas : Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Stanisław Kowalczyk i z-ca Głównego Inspektora IJHARS Dorota Krzyżanowska, Prezes Stowarzyszenia Piekarzy Polskich Janusz Kazimierczuk, v-ce Dyrektor Departamentu Spraw Społecznych i Oświaty Rolniczej Agnieszka Miszczak-Płuciennik, Kierownik Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu BPRS, oraz Prezes Stowarzyszenia Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej Jadwiga Rothkaehl. W przerwie między wykładami goście i uczestnicy konferencji odwiedzili stoiska wystawiennicze firm biorących udział w ogólnopolskim konkursie piekarsko-cukierniczym. Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyło się także stoisko produktów regionalnych i tradycyjnych zorganizowane na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W VIII Ogólnopolskim Konkursie Pieczywa wyroby piekarsko-cukiernicze oceniała komisja w składzie: mgr inż. Elżbieta Słowik - Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, dr inż. Krystyna Jarosz – Forum Piekarstwa i Cukiernictwa w Warszawie, mgr inż. Monika Soszyńska - Przegląd Piekarski i Cukierniczy w Warszawie. Konkurs został przeprowadzony w oparciu o ogłoszony wcześniej regulamin, zgodnie z którym przedmiotem konkursu było pieczywo w następujących kategoriach:

I. Chleb żytni o udziale mąki żytniej min. 90%

II. Chleb mieszany o udziale mąki żytniej min. 50%

III. Pieczywo drobne z udziałem mąki żytniej

IV. Przekąski i wyroby ciastkarskie z udziałem mąki żytniej produkowane w piekarniach i cukierniach

Jakość pieczywa oceniano anonimowo metodą oceny jakości za smak, opracowaną na potrzeby konkursu. Jakość przekąsek i wyrobów ciastkarskich oceniano uwzględniając: smak, wygląd i dekorację oraz kreatywność.

 

LISTA LAUREATӓW VIII OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU PIECZYWA

W kategorii Chleb żytni

I miejsce chleb żytni zapiecek ze Spółdzielni Piekarsko -€“ Ciastkarskiej z Warszawy

II miejsce chleb żytni lwowski z Piekarni nr 3 "€žSpołem"€ Lubelskiej Spółdzielni Spożywców,

III miejsce chleb ludwiński żytni z Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Ludwinie


W kategorii Chleb mieszany

I miejsce chleb ziemniaczany kasztelan z Piekarni Adam Ciszek, Dębica i
chleb sitkowy mieszany z Piekarni nr 3 ze "Społem"€ Lubelskiej Spółdzielni Spożywców,

II miejsce chleb wiejski z Piekarni Cukierni STAN-MAR Sp. z o.o. Czarże,

III miejsce chleb mieszany słowiański ze Spółdzielni Piekarsko -€“ Ciastkarskiej z Warszawy.

 

W kategorii Pieczywo drobne z udziałem mąki żytniej

I miejsce sztangla kanapkowa Kaprysik z Piekarni Adam Ciszek, Dębica.

 

W kategorii Przekąski i wyroby ciastkarskie z udziałem mąki żytniej produkowane w piekarniach
i cukierniach

I miejsce przyznano ciastkom musli z Piekarni ZPHU BA-JA Sc., Jaworzno

 

W załączeniu przekazujemy fotorelację z konferencji i wystawy.

 

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

 
XLIII DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu przy współudziale naszego Stowarzyszenia zorganizował po raz czterdziesty trzeci pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi KONKURS pod tytułem "Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" WIOSNA 2015

 

Ogłoszenie wyników konkursu poprzedzone było konferencją pt. "Perspektywy Wędzarnictwa w Polsce", a także sesją posterową na której uczestnicy mogli prezentować swoje prace.

Więcej…
 
XLII Dni Przemysłu Mięsnego

W dniu 4 grudnia br. w Warszawskim Domu Technika NOT, ul. Czackiego 3/5 , III piętro, odbyły się XLII Dni Przemysłu Mięsnego połączone z ogłoszeniem wyników KONKURSU:€ž Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym € JESIEŃ 2014 organizowannym pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego- Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu przy współudziale naszego Stowarzyszenia.

Program uroczystości obejmował:
W godzinach 10.00-14.00 seminarium pt. €žAktualne problemy oceny surowca, znakowanie i dystrybucji produktów mięsnych€ .
Po godzinie 14.00 zostały ogłoszone wyniki XLII KONKURSU €ž Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym,€ połączone z degustacją nagrodzonych produktów.

W załączeniu szczegółowy program.

Program Jesień 2014

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

 
VIII Konferencja i Wystawa Piekarsko - Cukiernicza i VIII Konkurs Piekarsko - Cukierniczy

Szanowni Państwo,

Stowarzyszenie SITSpoż. oraz Przegląd Piekarski i Cukierniczy serdecznie zapraszają na VIII Konferencję i Wystawę Piekarsko - Cukierniczą pt . "€žCenimy zdrowie - stawiamy na żyto w piekarstwie i cukiernictwie" w dniu 05.11.2014 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz VIII Ogólnopolski Konkurs Piekarsko - Cukierniczy, który odbędzie się w dniu 21.10.2014r

Szczegółowe informacje w załącznikach:

Załącznik nr 1 Szczegółowe informacje nt. konferencji i konkursu

Załącznik nr 2 Karta zgłoszenia na konkurs

Załącznik nr 3 Karta zgłoszenia na wystawę dla firm z otoczenia piekarstwa i cukiernictwa

Załącznik nr 4 Karta zgłoszenia na konferencję

Załącznik nr 5 Regulamin konkursu

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 3 z 10