Ważny artykuł

Organizujemy szkolenia z zakresu prawa żywnościowego i znakowania produktów spożywczych,  wymagań systemów jakości (BRC, IFS, AIB, HACCP) oraz GHP i GMP, na uprawnienia energetyczne dla dozoru (D) i eksploatacji (E), zakończone egzaminem i inne: 
- otwarte lub w siedzibie Zleceniodawcy.

Wykonujemy wyceny majątkowe, opracowania i ekspertyzy z zakresu technologii, badania zdolności produkcyjnej zakładów, elaboraty odszkodowawcze oraz wyceny majątkowe dla obiektów znacjonalizowanych z naruszeniem prawa, zwracanych właścicielom.

 

OSIĄGNIĘCIA

 
 
 
 
 
Śląski Znak Jakości PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
piątek, 02 kwietnia 2010 19:53

 

Historia konkursu sięga 1996 roku. Wtedy to, w ówczesnym urzędzie wojewódzkim w Katowicach i w Wojewódzkim Inspektoracie Państwowej Inspekcji Handlowej w Katowicach, powstał pomysł promowania żywności, najpierw z województwa katowickiego, a obecnie ze śląskiego. Pierwsza edycja konkursu została rozstrzygnięta jesienią 1997 roku. 

Konkursowi patronują Wojewoda Śląski oraz Marszałek Województwa Śląskiego. 

Współzawodnictwo organizuje Kapituła Śląskiego Znaku Jakości. Jej członkami są przedstawiciele: Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego, Zarządu Województwa Śląskiego, Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej, Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Wojewódzkiego Inspektoratu Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych, Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Klubu Federacji Konsumentów, Zrzeszenia Prywatnego Handlu i Usług, Banku Gospodarki Żywnościowej S.A., a także producenci żywności z województwa śląskiego, którzy dobrowolnie zgłosili chęć pracy w Kapitule. 

Konkurs o Śląski Znak jakości w branży spożywczej powstał, aby udowodnić, że artykuły spożywcze śląskich producentów nie ustępują jakością tym z innych części Polski oraz z importu, a niejednokrotnie nawet je przewyższają. Pomysłodawcy konkursu uważają, że problem tkwi w słabej informacji o zaletach artykułów spożywczych z województwa śląskiego. W ich promowaniu przeszkadza brak pieniędzy. Udział w konkursie ma pomóc producentom, przynajmniej częściowo, w ominięciu tej przeszkody. Ma również sprawić, aby konsumenci cenili śląską żywność na równi z pochodzącą z innych regionów polski i z zagranicy, a zwłaszcza z krajów Unii Europejskiej. 
Oprócz wyrobów gotowych o Śląski Znak Jakości, już drugi rok, mogą ubiegać się, oryginalne i tradycyjne, regionalne śląskie dania, oferowane w gastronomii. 

Z inicjatywy Kapituły Konkursu, we wrześniu 2000 roku, została zorganizowana akcja charytatywna. Wzięli w niej udział niektórzy przedsiębiorcy - zarówno uczestnicy konkursu jak i członkowie Kapituły. Ofiarowane przez nich pieniądze i żywność, razem o wartości 13 tysięcy złotych, zostały przekazane szkole podstawowej w Nowym Łupkowie, w gminie Komańcza w Bieszczadach. W ten sposób Kapituła Konkursu wsparła uczniów z najuboższych rodzin. 
W sześciu dotychczasowych edycjach konkursu Kapituła Znaku oceniła 316 wyrobów, zgłoszonych przez 103 producentów - 79 wyrobom przyznała Śląski Znak Jakości w branży spożywczej, 6 wyróżniła medalem Śląskiego Znaku Jakości. 

 

NASI LAUREACI 

nagrodzeni statuetką Śląskiego Znaku Jakości


VI edycja Konkursu rok 2002 

- serki topione "Mój... jedyny, Twój... ulubiony, Nasz... wyśmienity" 
produkowane przez "SERTOP" Sp. z o.o.w Tychach 
- pierogi domowe z mięsem mrożone 
produkowane przez Zakład Produkcyjno – Handlowy "JAWO" s. c.w Częstochowie 
- chleb 100 % żytni 
produkowany przez Przedsiębiorstwo "Ma Ja Mi" 
Michała i Marka Dziewior w Częstochowie 
- chleb słowiański 
- produkowany przez Piekarnię Andrzeja Gorgona w Siemoni 
herbatniki "Delicpolki" podlane czekoladą 
produkowane przez Zakład Produkcyjno – Handlowo – Usługowy 
"DELIC-POL" Sp. z o. o. w Lindowie 
- kiełbasa wileńska 
produkowana przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego 
"MAXPOL" Sp. z o. o. w Kuźni Raciborskiej 
- mleko spożywcze wiejskie 2 % tłuszczu w dzbanku 
produkowane przez Częstochowską Spółdzielnię Mleczarską 
"MLECZGAL" w Częstochowie 
- chrzan śmietankowy 
produkowany przez Zakład Przetwórstwa Owocowo – Warzywnego 
"RARYTAS – POLEXIMP" w Częstochowie 
- kołacz śląski 
produkowany przez "SPOŁEM" PSS w Raciborzu 
- sandacz w szyjkach rakowych po pańsku 
przyrządzany w K.Z.F. "Karcma pod Strzechom" 
Mieczysława Kucharskiego w Katowicach 
- schab po królewsku z ziemniakami smażonymi i kapustą po jurajsku 
przyrządzany przez "BODEKO" Sp. z o.o. Zawiercie 
Hotel "OSTANIEC" w Podlesicach 


V edycja Konkursu rok 2001 

– chleb "GRAINEX" 
produkowany przez "SPOŁEM" PSS w Czechowicach - Dziedzicach, 
– chleb "JUNIOR 
produkowany przez "SPOŁEM" sp. z o.o. w Zabrzu, 
– chleb razowy na miodzie ze śliwką 
produkowany przez "SPOŁEM" PSS "JEDNOŚĆ" w Częstochowie, 
– chleb wieloziarnisty a 500g 
produkowany przez "SPOŁEM" PSS w Gliwicach, 
– kiełbasa drobiowa sucha 
wyprodukowana przez Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyna Janety w Lubomii, 
– kiełbasa krakowska sucha 
wyprodukowana przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego "MAXPOL" w Kuźni Raciborskiej, 
– kołacz śląski 
wyprodukowany przez "NOVOTEL KATOWICE RONDO" w Katowicach, 
– maślanka owocowa o smaku truskawkowym 
wyprodukowana przez Częstochowską Spółdzielnię Mleczarską "MLECZGAL" w Częstochowie, 
– pieczywo BIO-EKO 
wyprodukowane przez piekarnię "SOBALA" s.c. Grażyna, Tadeusz Sobala w Wodzisławiu Śląskim, 
– piwo mocne pasteryzowane 
wyprodukowane przez „Browar Na Jurze – E.Piątek” w Zawierciu, 
– pyzy domowe ziemniaczane z mięsem 
wyprodukowane przez Zakład Produkcyjno-Handlowy "JAWO" w Częstochowie, 
– salceson wiejski 
wyprodukowany przez Zakłady Mięsne "JANDAR" sp. z o. o. w Woźnikach, 
– oscypek pieczony na blachach 
przyrządzony przez KZF "KARCZMA POD STRZECHOM" w Katowicach, 
– żeberka w kapuście 
przyrządzone przez Bar Restauracyjny "STRZELEC" w Katowicach. 


IV edycja Konkursu rok 2000 

? chleb „Kopernik” 
wyprodukowany przez „Społem” Zabrze sp. z o.o. w Zabrzu, 
? chleb mieszany 
wyprodukowany przez Piekarstwo Macieja Musiorskiego z Częstochowy, 
? chleb zwykły „MINI” 
wyprodukowany przez Piekarnię „SIEWIERSKA” s.c. Emilia Bednarska, Piotr Bednarski w Katowicach, 
? flaki delikatesowe po meksykańsku 
wyprodukowane przez „WAKPOL” sp. z o.o. w Rudzie Śląskiej, 
? kabanos 
wyprodukowany przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego „MAXPOL” w Kuźni Raciborskiej, 
? napój gazowany - „ŚLIWKA MILENIJNA” 
wyprodukowany przez Spółdzielnię Pracy „JURAJSKA” w Myszkowie. 
? pasztecik z koperkiem 
wyprodukowany przez Zakład Rzeźniczo – Wędliniarski Paweł Kania w Żorach, 
? serek homogenizowany waniliowy z rodzynkami 
wyprodukowany przez Spółdzielnię Mleczarską „JOGSER” w Sosnowcu, 
? sos tatarski 
wyprodukowany przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „SMAK” Firma Rodzinna 
Pysz s.c. w Żorach, 
? szynka „BABUNI” 
wyprodukowana przez Zakład Rzeźniczo – Wędliniarski Ernestyna Janety z Lubomii, 
? śliwka „KLIO” 
wyprodukowana przez Przedsiębiorstwo Produkcyjno – Handlowe „MIRANA” Mirosławy Walentukiewicz w Gorzyczkach. 


III edycja Konkursu rok 1999 

? krokiety z mięsem 
? pierogi ruskie 
wyprodukowane przez Wytwórnię Garmażeryjną „VICTUS” s.c. w Zawierciu, 
? Panetton - włoskie ciasto drożdżowe z dodatkami naturalnymi 
wyprodukowane przez CONSONNI FAMILIA s.c. w Kamyku, 
? serek pod nazwą Tyski Pyszny o smaku ziołowym 
wyprodukowany przez „SERTOP” Sp. z o.o. w Tychach, 
? miód pszczeli lipowy 
wyprodukowany przez CD S.A. – w Bielsku – Białej, 
? pasztet kremowy pieczony blok 
wyprodukowany przez Zakłady Mięsne „MAĆKO” Sp. z o.o. w Zabrzu, 
? boczek Boryny 
wyprodukowany przez Zakłady Mięsne Mysłowice Sp. z o.o. w Mysłowicach, 
? naturalna woda źródlana gazowana 
wyprodukowana przez Przedsiębiorstwo Produkcyjno – Handlowe „ŻYWIEC – ZDRÓJ” Sp. z o.o. w Węgierskiej Górce, 
? bułeczki maślane 
wyprodukowane przez Piekarstwo Macieja Musiorskiego z Częstochowy, 
? kabanosy 
wyprodukowane przez Zakład Wędliniarski Andrzeja Stani w Świerklanach, 
? kiełbasa wiejska 
wyprodukowana przez Zakład Rzeźniczo – Wędliniarski Ernestyna Janety z Lubomii. 

II edycja Konkursu rok 1998 

? kiełbasa śląska 
produkowana przez „Rzeźnictwo – Wędliniarstwo” C.P. Poliwczak 
w Mysłowicach, 
? szynka Boryny 
produkowana przez Zakłady Mięsne w Mysłowicach, 
? wędzonka gotowana Jano 
produkowana przez Zakłady Przetwórstwa Mięsnego ”JANO” w Zabrzu, 
? kefir 
produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Zabrzu, 
? szynka staropolska 
produkowana przez Zakłady Mięsne w Bytomiu, 
? pieczarki marynowane 
produkowane przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe ”SMAK” Firma Rodzinna Pysz w Żorach, 
? salceson golonkowy 
produkowany przez Zakład Rzeźniczo – Wędliniarski w Lubomi, 
? kefir naturalny 
produkowany przez Okręgową Spółdzielnię w Raciborzu, 
? szynka wiejska 
produkowana przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego „MAXPOL” 
w Kuźni Raciborskiej, 
? biojogurt owocowy o smaku brzoskwiniowym 
produkowany przez Częstochowską Spółdzielnię Mleczarską„MLECZGAL” 
? chleb wysokobiałkowy dla chorych na cukrzycę 
produkowany przez „Społem” PSS „JEDNOŚĆ” w Częstochowie, 
? polędwica Ariani 
produkowana przez „ARIANI” N & T Przetwórstwo Mięsne Export – Import w Częstochowie, 
? pierogi domowe z kapustą i grzybami 
produkowane przez Zakład Produkcyjno – Handlowy „JAWO” 
w Częstochowie, 
? chleb żytni 
produkowany przez Piekarstwo Maciej Musiorski w Częstochowie, 
? bekon Tip-Top 
produkowany przez Zakład Mięsny HAGA w Jastrzębiu Zdroju, 
? szynka królewska 
produkowana przez Zakłady Mięsne Wojciech Dobija w Żywcu, 
? tort zamrożony, bezowy, hiszpański 
produkowany przez Wytwórnię Lodów „ITALIANA” w Katowicach, 
? margaryna śniadaniowa 
produkowana przez Zakłady Tłuszczowe „BIELMAR” w Bielsku – Białej, 
? kiełbasa swojska 
produkowana przez Śląskie Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „ŚLĄSKPOL” w Zabrzu, 
? zestaw kaw Capuccino 
produkowany przez Firmę Produkcyjno – Usługową „MOKATE” 
w Ustroniu, 
? bombonierka Złote Runo 
produkowana przez Zakłady Przemysłu Cukierniczego „MIESZKO” 
w Raciborzu, 
? chleb królewski 
produkowany przez Spółdzielnię Piekarsko – Cukierniczą w Sosnowcu, 
? naturalna woda mineralna Jurajska 
produkowana przez Wytwórnię Wód Gazowanych „JURAJSKA” 
w Myszkowie. 


I edycja Konkursu rok 1997 

- twarożek raciborski „ Cottage Cheese” ziarnisty 
produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Raciborzu, 
- ser topiony kremowy z papryką 
produkowany przez SERTOP sp. z o.o. w Tychach, 
- masło extra 
produkowane przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Zabrzu, 
- boczek pieczony z przyprawami 
produkowany przez Zakład Mięsny„HAGA” w Jastrzębiu Zdroju, 
- szynka z indyka 
produkowana przez Zakłady Mięsne sp. z o. o. w Mysłowicach, 
- zupa z kubka-krem z borowików 
produkowana przez Zakłady Koncentratów Spożywczych S.A. w Wodzisławiu Śląskim, 
- przyprawa do potraw – Kucharek 
produkowana przez Przedsiębiorstwo Produkcyjno –Handlowe „PRYMAT” w Jastrzębiu Zdroju, 
- górnośląskie piwo jasne – „Premium” 11% 
produkowane przez Browary Górnośląskie S.A. w Zabrzu, 
- nektar z czarnej porzeczki 
produkowany przez Przedsiębiorstwo „DIM” S.A. w Rybniku, 
- praliny – „Rum” , „Adwokat” 
produkowane przez Zakłady Przemysłu Cukierniczego „MIESZKO” S.A. w Raciborzu. 


Nasi laureaci 
wyróżnieni medalami Śląskiego Znaku Jakości 

? placek pasterza 
przyrządzany przez "BARPOL" - Usługi Gastronomiczne 
Restaurację "Pod Ratuszem" w Mysłowicach 
? hekele 
przyrządzane przez Hotel Polonia w Raciborzu 
? chleb mieszany „Babuni” 
produkowany przez "SPOŁEM" PSS w Gliwicach 
? wódka ekstra żytnia 40% 
produkowana przez Śląską Wytwórnię Wódek Gatunkowych 
"POLMOS" S.A. w Bielsku – Białej 
? chleb razowy ze słonecznikiem 
produkowany przez "SPOŁEM" Zabrze Sp. z o.o. w Zabrzu 
? chleb turecki 
produkowany przez Piekarnię W.W.K. "VINI" w Rogoźniku 


Poprawiony: środa, 11 sierpnia 2010 08:40