Ważny artykuł

 

Organizujemy szkolenia z zakresu prawa żywnościowego i znakowania produktów spożywczych,  wymagań systemów jakości (BRC, IFS, AIB, HACCP) oraz GHP i GMP, na uprawnienia energetyczne dla dozoru (D) i eksploatacji (E), zakończone egzaminem i inne: 
- otwarte lub w siedzibie Zleceniodawcy.

 

Wykonujemy wyceny majątkowe, opracowania i ekspertyzy z zakresu technologii, badania zdolności produkcyjnej zakładów, elaboraty odszkodowawcze oraz wyceny majątkowe dla obiektów znacjonalizowanych z naruszeniem prawa, zwracanych właścicielom.

 

 

OSIĄGNIĘCIA

 
 
 
 
Naszą witrynę przegląda teraz 137 gości 
 
 
Posiedzenie Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu (KRGiC)

27 lipca 2016 roku odbyło się kolejne posiedzenie Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. Spotkanie to, odbyło się przy współpracy z firmą PricewaterhouseCoopers (PwC). Jest to wiodąca globalna organizacja świadcząca profesjonalne usługi doradcze. Celem firmy jest budowanie zaufania wśród społeczeństwa i rozwiązywanie istotnych problemów. Korzystając z wiedzy i kwalifikacji ponad 208 tysięcy pracowników w 157 krajach, zapewnia klientom najwyższą jakość w zakresie audytu, doradztwa biznesowego oraz doradztwa podatkowego i prawnego. W Polsce PwC zatrudnia zespół ponad 2000 specjalistów i kadry wspierającej. Oferta firmy jest kierowana do firm działających we wszystkich sektorach gospodarki – zarówno do największych koncernów, jak i lokalnych przedsiębiorstw rodzinnych.

Wspólne spotkanie KRGiC i PwC miało na celu wypracowanie jednolitego stanowiska branży gastronomicznej w sprawie ogólnej Interpretacji w zakresie stawki VAT na sprzedaż dań gotowych. Omówione zostały

 

 

 przyszłościowedziałania na poziomie branżowym szczególnie takie jak:

 

 

 

 

 

 

  • kontrola KRGiC nad postępowaniami dotyczącymi kwestionowania stosowanej stawki VAT na sprzedaż (na wynos) wyrobów gastronomicznych
  • stworzenie ram prawnych umożliwiających dokonywanie rozliczeń na przyszłość
  • wyjaśnienie/uzgodnienie z Ministerstwem Finansów zakresu stosowania interpretacji ogólnej, czyli uzyskanie pewności co do zakresu, w jakim nie powinna być stosowana 5% stawka VAT (tylko dania gotowe czy cała żywność przetworzona).

W spotkaniu brali udział przedstawiciele firm członkowskich KRGiC: Amrest Sp. z o. o., Sfinks Polska S.A., Green Coffee Sp. z o. o., TelePizza, Bobby Burger Sp. z o. o., Pijalnie Czekolady Sp. z o. o., 7 Street, Shanghai Express Sp. z o. o., Grycan Lodziarnie Firmowe Sp. z o. o., Ganesh, a także przedstawiciele firm zainteresowanych przystąpieniem do KRGiC.

Szczegółowe informacje uzyskają Państwo u Joanny Stachowiak, Dyrektora Biura KRGiC, tel. +48 604 070 193, e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. .