Ważny artykuł

 

Organizujemy szkolenia z zakresu prawa żywnościowego i znakowania produktów spożywczych,  wymagań systemów jakości (BRC, IFS, AIB, HACCP) oraz GHP i GMP, na uprawnienia energetyczne dla dozoru (D) i eksploatacji (E), zakończone egzaminem i inne: 
- otwarte lub w siedzibie Zleceniodawcy.

 

Wykonujemy wyceny majątkowe, opracowania i ekspertyzy z zakresu technologii, badania zdolności produkcyjnej zakładów, elaboraty odszkodowawcze oraz wyceny majątkowe dla obiektów znacjonalizowanych z naruszeniem prawa, zwracanych właścicielom.

 

 

OSIĄGNIĘCIA

 
 
 
 
 
Przegląd Gastronomiczny

"Cudze chwalicie, swego nie znacie" chciałoby się zakrzyknąć po przeczytaniu rewelacji na temat oleju rzepakowego, o którym piszemy w marcowym wydaniu "Przeglądu Gastronomicznego". Jego porównanie z osławioną i zdrową oliwą z oliwek wypada niezwykle korzystnie. Z tą różnicą, że Polska jest jednym z największych producentów rzepaku w Europie, a oliwki są niestety poza zasięgiem możliwości naszego klimatu. Szkoda byłoby więc nie docenić dobra, które mamy na wyciągnięcie ręki. Warto wiedzieć, że: "Na temat wartości żywieniowej oliwy z oliwek i oleju rzepakowego opinię wydał amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA), który oficjalnie potwierdził, że oba te oleje pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ale Urząd ten uznał, że bardziej aktywny jest w tym olej rzepakowy i wystarczy spożywać 1,5 łyżki dziennie tego oleju, podczas gdy oliwy z oliwek należy konsumować 2 łyżki." - jakie jeszcze zalety ma nasz rodzimy olej? Polecam artykuł dr inż. Anny Żbikowskiej pt. "Oleiste dobro narodowe".

Namawiam do używania oleju rzepakowego, ale za to sugeruję ograniczyć nasz inny "narodowy" przysmak, a mianowicie dania z grilla. Artykuł pt. "Groźny PAH" wyjaśni, skąd ta sugestia i co się kryje pod tajemniczym skrótem PAH - czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. "Spośród licznych PAH, najwięcej uwagi poświęca się najbardziej szkodliwemu przedstawicielowi tej grupy zagrożeń chemicznych - benzo(a)pirenowi. Jego obecność stwierdza się nie tylko w mięsie grillowanym, ale także w kawie palonej oraz w skórce chleba przypieczonej nad ogniem. Tosty i grzanki wytwarzane metodą kontaktową (w tosterach) zawierają śladowe ilości benzo(a)pirenu, ale tosty grillowane oraz przypiekane nad otwartym ogniem mogą zawierać do 0,23 ?g/kg tego związku." - ostrzega dr inż. Waldemar Dzwolak i z pewnością warto wziąć sobie do serca przytaczane przez niego dane. Niestety, tak to już bywa, że to co dobre, jest niekoniecznie zdrowe.

Na osłodę proponuję za to Państwu chyba całkiem zdrowy deser - paschę wielkanocną. Co prawda na bazie tłustego twarogu, ale koniecznie świeżutkiego i najwyższej jakości. Tak samo tradycyjne i naturalne powinny być pozostałe produkty - wtedy pascha uda się pierwszorzędnie. A że święta tuż, tuż, warto się więc do nich zawczasu przygotować. Przepis na tradycyjną paschę i pomysły, jak urozmaicić ten klasyczny wielkanocny przysmak zdradza nam Bożena Sikoń - mistrzyni cukiernictwa. Zachęcam, by zajrzeć na str. 23.

Ale zanim nadejdą święta i czas na paschę, przed nami prawdziwe święto gastronomii - targi EuroGastro w Warszawie. Mam nadzieję, że jak co roku uda nam się spotkać z wieloma Czytelnikami "PG", którzy nie omieszkają odwiedzić naszego targowego stoiska (B-57). Szczegółowy program targów i opis imprez towarzyszących znajdą Państwo w specjalnej wkładce dołączonej do tego numeru "Przeglądu Gastronomicznego".

Serdecznie zapraszam i do zobaczenia na EuroGastro!

 Maria Burska

PRENUMERATA:
Informacji o prenumeracie udziela:
Zakład Kolportażu Wydawnictwa
SIGMA-NOT Sp. z o.o.
00-707 Warszawa, ul. Ku Wiśle 7 skr. 1004
Telefony: 22 840 30 86, 22 840 35 89
oraz redakcja
e-mail:  Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
e-mail:  Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.