Ważny artykuł

 

Organizujemy szkolenia z zakresu prawa żywnościowego i znakowania produktów spożywczych,  wymagań systemów jakości (BRC, IFS, AIB, HACCP) oraz GHP i GMP, na uprawnienia energetyczne dla dozoru (D) i eksploatacji (E), zakończone egzaminem i inne: 
- otwarte lub w siedzibie Zleceniodawcy.

 

Wykonujemy wyceny majątkowe, opracowania i ekspertyzy z zakresu technologii, badania zdolności produkcyjnej zakładów, elaboraty odszkodowawcze oraz wyceny majątkowe dla obiektów znacjonalizowanych z naruszeniem prawa, zwracanych właścicielom.

 

 

OSIĄGNIĘCIA

 
 
 
 
 
! SZKOLENIE ! PDF  Array Drukuj Array  Email

Uprzejmie informujemy, ze organizujemy nabór  na szkolenie p.t.

 

ZNAKOWANIE ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH. Wymagania ogólne oraz w zakresie substancji dodatkowych, enzymów i aromatów

 

Termin:     27. października 2017 r.

Miejsce:   Warszawa

 

Szanowni Państwo,  uprzejmie prosimy o zgłaszanie się

mailowo na adres: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

lub o przesłanie karty zgłoszenia faksem na numer 22 827 38 47

 

Karta zgłoszenia: tutaj

 

Zapraszamy do udziału!


 

Program seminarium:

 

1. Znakowanie ogólne żywności 3 h

* nowe obowiązkowe elementy oznakowania

* definicja kraju lub miejsca pochodzenia, znakowanie żywności informacją „Produkt polski”

* znakowanie składników alergennych i wytyczne Komisji Europejskiej odnośnie do znakowania składników alergennych

* znakowanie produktów bez opakowań i pakowanych przy sprzedaży na życzenie konsumenta

* wytyczne Komisji Europejskiej odnośnie do znakowania żywności w sprzedaży na odległość

* wymagania rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania niektórych grup środków spożywczych

* interpretacje niektórych przepisów rozporządzenia (UE) Nr 1169/2011 na podstawie dokumentów Pytania i Odpowiedzi Komisji Europejskiej oraz przewodników opracowanych z udziałem Państw Członkowskich i Komisji pomagających w interpretacji poszczególnych przepisów rozporządzenia

* najczęściej popełniane błędy w znakowaniu * dyskusja *

2. Znakowanie w zakresie substancji dodatkowych, enzymów i aromatów – 3 h

* znakowanie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów  zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

* deklarowanie nazw substancji dodatkowych na etykiecie produktu, przykłady znakowania produktów zawierających substancje dodatkowe wnoszone ze składnikami

* substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji środków spożywczych

* substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników : dyskusja na przykładach konkretnych środków spożywczych

* zwolnienia z deklarowania niektórych składników

* znakowanie produktów napisami typu „bez konserwantów”, umieszczanie wizerunku owoców lub innego składnika na etykiecie środków spożywczych

* oznakowanie aromatów w świetle projektu przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie znakowania środków  spożywczych zawierających aromaty (m.in. znakowanie produktów zawierających ekstrakty, aromaty naturalne, aromaty dymu wędzarniczego)

* znakowanie środków spożywczych zawierających enzymy w świetle przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie klasyfikacji enzymów

* dyskusja *